Package home | Report new bug | New search | Development Roadmap Status: Open | Feedback | All | Closed Since Version 1.8.8

Bug #9722 _quotedPrintableEncode does not encode dot at start of line on Windows platform
Submitted: 2007-01-02 20:00 UTC Modified: 2007-05-05 10:07 UTC
From: marc at durdin dot net Assigned: cipri
Status: Closed Package: Mail_Mime (version 1.3.1)
PHP Version: Irrelevant OS: Windows Server 2003
Roadmaps: 1.4.0, 1.4.0a2    
Subscription  


 [2007-01-02 20:00 UTC] marc at durdin dot net (Marc Durdin)
Description: ------------ _quotedPrintableEncode does not encode dot when it occurs at the start of the line. On Windows Server 2003 (mail server MailEnable Professional), this results in a doubled dot in the received email when the mail is sent using the mail() function. A simple workaround is to encode dot to =2E when it is at the start of a line, which is what I have done. This is related to the requirement for SMTP clients to end messages with a single dot on a new line, or use a double dot when a dot appears at the start of a line in the message. It appears that somewhere this double-dot is being replicated. I have not identified what is actually causing the dot to be duplicated (or tripled?). Test script: --------------- A workaround is to add this just before $newline .= $char in the _quotedPrintableEncode function in mimePart.php: if(($dec == 46) AND ($newline == '')) { // convert full-stop at bol (for Windows mail function) $char = '=2E'; }

Comments

 [2007-03-08 12:23 UTC] cipri (Cipriano Groenendal)
Thank you for taking the time to report a problem with the package. Unfortunately you are not using a current version of the package -- the problem might already be fixed. Please download a new version from http://pear.php.net/packages.php If you are able to reproduce the bug with one of the latest versions, please change the package version on this bug report to the version you tested and change the status back to "Open". Again, thank you for your continued support of PEAR. Please try the new Mail_Mime 1.4.0a1 package as it contains a lot of fixes.
 [2007-03-15 10:02 UTC] cipri (Cipriano Groenendal)
This bug has been fixed in CVS. If this was a documentation problem, the fix will appear on pear.php.net by the end of next Sunday (CET). If this was a problem with the pear.php.net website, the change should be live shortly. Otherwise, the fix will appear in the package's next release. Thank you for the report and for helping us make PEAR better.
 [2007-05-05 10:07 UTC] cipri (Cipriano Groenendal)
Thank you for your bug report. This issue has been fixed in the latest released version of the package, which you can download at http://pear.php.net/get/Mail_Mime Fixed in 1.4.0